Menu
od 16.01.2023
do 20.01.2023
Dieta Wegańska - Poniedziałek
Owsianka z nasionami chia
Składniki:
Napoj kokosowy, Płatki owsiane, Nasiona chia, Żórawina suszona, Granat
Salatka z wędzonym tofu
Składniki:
Salata mix, Papryka czerwona, Ogórek kiszony, Tofu wędzone, Awokado, Oliwa
Spaghetti CarbonaraSkładniki:Makaron razowy pełnoziarnista, Groszek mrożony, Greek white, Tofu wędzone
Koktajl gruszkowy
Składniki:
Gruszką, Napoj migdałowy
Krem z zielonych warzywSkładniki:Cebula, Marchew, Bulion, Brokuł, Pestki dyń
Dieta Wegańska - Wtorek
Owsianka z musem kakaowym - alergeny 1,7,8
Składniki:
Płatki owsiane, Jogurt kokosowy, 2% tłuszczu, Kakao 16%, proszek, Cynamon, Ananas świeży, Orzechy laskowe, Granat
Zielone smoothie - alergeny 8
Składniki:
Natka pietruszki, Szpinak świeży, Banan, Masło z orzechów arachidowych (GO ON), Napój kokosowy, naturalny (Alpro)
Gulasz z tofu, cukinią, papryką i ogórkiem kiszonym - alergeny 6Składniki:Cukinia, Cebula czerwona, Papryka czerwona, Ogórek kiszony, Sól himalajska (Sante), Pieprz czarny mielony, Majeranek, Oregano suszone, Pomidory w puszce, Tofu, Oliwa z oliwek, Kasza gryczana, sucha
Mus daktylowy
Składniki:
Daktyle, Jogurt kokosowy, Kakao
Mozzarella z pomidorem i bazylią - alergeny 1,7
Składniki:
Ser greek white, Oliwa z oliwek, Rukola, Bazylia, Pomidor, Chleb razowy
Dieta Wegańska - Środa
Drożdżowe bułeczki z farszem z soczewicy - alergeny 1,3,7,11
Składniki:
Soczewica czerwona ugotowana, Marchew, Cebula, Oliwa z oliwek, Pieprz czarny mielony, Mąka pszenna, typ 550, Drożdże piekarskie, prasowane, Woda, 1,5 % tłuszczu, Olej rzepakowy uniwersalny, Cukier trzcinowy, Sezam czarny, nasiona, Sól himalajska (Sante)
Frytki z batata
Składniki:
Batat, Oliwa, Rukola
Warzywna miska - alergeny 11Składniki:Papryka czerwona, Pomidor, Ciecierzyca gotowana, Brokuły, Oliwa z oliwek, Sok z cytryny, Dynia, pestki, Pasta tahini, Sól himalajska (Sante), Pieprz czarny mielony, Natka pietruszki, Komosa ryżowa
Melonowe love
Składniki:
Jabłko, Kiwi świeże, Mango, Melon, Sok z cytryny
Krem z kukurydzy z pikantnym popcornem - alergeny 7
Składniki:
Cebula, Czosnek, Kukurydza, konserwowa, Bulion warzywny, Ziemniaki, Olej rzepakowy uniwersalny, Kolendra, Papryka czerwona słodka, Kurkuma, Sól himalajska (Sante), Pieprz czarny mielony, Kukurydza, ziarna, Papryka chili suszona
Dieta Wegańska - Czwartek
Fit burger
Składniki:
Bulka żytnia, Sałata, Pomidor, Ciecierzyca, Cebula
Smoothie bowl - alergeny 7,8
Składniki:
Jogurt kokosowy, 2% tłuszczu, Sok jabłkowy, Banan, Brzoskwinia, Maliny, Czarne jagody, Wiórki kokosowe
SelerybaSkładniki:Seler listki nori, Kolendra, Pieprz, Sos sojowy komosa
Mus owocowy z nutą orzecha włoskiego - alergeny 8
Składniki:
Szpinak świeży, Jabłko, Pomarańcza, Orzechy włoskie, Woda
Batat faszerowany papryką, serem feta i jarmużem - alergeny 7
Składniki:
Batat, Jarmuż, Papryka czerwona, Cebula biała, Ser typu "Feta", Pieprz czarny mielony, Oliwa z oliwek
Dieta Wegańska - Piątek
Pasta paprykowo-pomidorowa - alergeny 1,7
Składniki:
Otręby gryczane, Natka pietruszki, Sól himalajska (Sante), Pieprz czarny mielony, Pomidor, Papryka czerwona, Oliwa z oliwek, Chleb razowy
Kasza jaglana z cynamonowym jabłkiem - alergeny 7
Składniki:
Jabłko, Miód pszczeli, Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu, Cynamon, Kasza jaglana, sucha
Potrawka warzywna - alergeny 1Składniki:Ciecierzyca gotowana, Pomidor, Cukinia, Papryka czerwona, Cebula, Pulpa pomidorowa, rozgniecione pomidory z pestkami, Olej rzepakowy uniwersalny, Sól himalajska (Sante), Pieprz czarny mielony, Oregano suszone, Kasza bulgur sucha
Jogurt z czerwonym grejpfrutem i orzechem włoskim - alergeny 7,8
Składniki:
Jogurt kokosowy, 2% tłuszczu, Orzechy włoskie, Grejpfrut czerwony, Mięta
Szaszłyki z tofu z sosem tzatziki - alergeny 6,7
Składniki:
Tofu, Cebula czerwona, Papryka czerwona, Pieczarka uprawna, świeża, Cukinia, Jogurt naturalny, 2% tłuszczu, Ogórek, Czosnek, Sól himalajska (Sante), Pieprz czarny mielony, Oliwa z oliwek
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Alergeny
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, dżem, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, kmin rzymski